szczególnie z przemysłu spożywczego: masarnie, zakłady przetwórstwa owoców i warzyw, cukiernicze, cukrownicze itd. Ścieki z przemysłu spożywczego charakteryzują się zwykle wyższymi stężeniami zanieczyszczeń, niż komunalnefragment instalacji flotacji (np. chemiczne zapotrzebowanie tlenu ChZT rzędu parunastu do kilkudzięsięciu tysięcy przy ChZT ~ 1000 w ściekach sanitarnych). Ścieki z poszczególnych branż, i zakładów różnią się nieraz znacznie składem i właściwościami i w każdym przypadku niezbędne jest przeprowadzenie testów i doświadczeń. Również wybór technologii przeróbki jest sprawą indywidualną. Projektujemy instalacje ze wstępnym podczyszczaniem mechaniczno-chemicznym, np. na drodze flotacji. Dalsze etapy oczyszczania przebiegają w reaktorach biologicznych typu tlenowego bądź beztlenowego.
Czasami wystarczające jest wybudowanie stacji podczyszczania ścieków z zakładu przemysłowego, gdy możliwy jest zrzut ścieków do kanalizacji. Instalacja podczyszczania, najczęściej z flotatorem ciśnieniowym, może też poprzedzać biologiczne oczyszczanie.
Cmm Czarkowski
Spółdzielcza 17
55-040 Kobierzyce / k.Wrocławia
pon. - pt.
08:00 - 18:00
sob.
10:00 - 14:00